Fårikål ehk Norra lammas kapsaga


1 kilo lammast (näiteks kaela)
1 kilo kapsast
soola, pipart, loorberilehte
tüümianit

Soovi korral kõrvale rammus juurviljatamp:
300 gr kartuleid
300 gr kaalikat
300 gr porgandit
300 gr rõõska koort
soola

Lammas läeb külma veega potti. Keema tõustes korjakem vaht. Seejärel lisame soola, pipra ja paar loorberilehte. Vaiksel podinal keedame 40 minutit. Seni puhastame kapsa ja lõikame paarisentimeetristeks sektoriteks. Lisame samasse potti ja keedame veel 40 minutit. Tuleb kontrollida, kas liha sai pehme - vajadusel tuleb veel keeta. Lauale andes pustame peale tüümianilehti. Imehea!

Kui on sööjaid rohkem või olukord pidulikum, tasub samal ajal juurde teha ka mõnus magus juurviljatamp. Juurviljad kooritakse ja tükeldetakse (kaalikas ja pordand pisut väiksemad, kartul pisut suurem) ning pannakse küma vee ja soolaga keema. Kui kõik asjaosalised on pehmed, kurname keeduvee ja lisame rõõsa koore. Pott võib olla rahulikult tulel edasi. Purustame juurvilja vanaema pudrunuia või kaasaegse saumikseriga. Segame korralikult ja vajadusel maitsestame.

Söögi alla (lisaks kõrvale ja peale) käib väike akvavit (skandinaavia köömneviin).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar